Son zamanların en çok bilinen ve Covid-19 ile aramıza giren bir hastalıktan bahsedeceğiz. Bu hastalık bazılarınızın yıllar önce tanıştığı, bazı okuyucularımızın ise 1-2 ay önce tanıştığı bir hastalıktır. Panik atak hastalığını merak edenler ise büyük ihtimalle psikolojik olarak çöküntüde olan ve depresyona giriş aşamasında olan insanlardır. Bu yazımız bu sebeple oldukça önemlidir çünkü eğer başlangıç aşamasında bir panik bozukluk vakası ile karşı karşıya iseniz bu yazı sonucunda hemen tedaviye başlayabileceksiniz. Bu yazımda, başımdan geçenleri anlatırken aynı zamanda süreç boyunca yaptıklarımı, yapamadıklarımı ve yapılması gerekenleri ele alacağım.
Panik Atak Nedir?
Panik atak her bireyin yaşamı boyunca en az 1 kere yaşadığı psikolojik bir bozukluktur. Bazı hekimler, panik atağı bir hastalık olarak nitelendirirken, bazıları panik atağın bir hastalık olmadığını söyler. Panik atak nedir sorusuna ben kendi düşüncelerim ile cevap verecek olursam, aşırı stres altında kalınması ve bir travma sonucu yaşama sevincini kaybetmek ve sürekli ölümü düşünmek derdim. Yaşanılan travmaya göre sonucu değişir fakat ölüm korkusu genelde kişinin kendi ölümünü düşünmesi olabileceği gibi en yakının ölümünü düşünmesi de olabilir. Ben annemin sebebiyle panik atak hastalığına yakalandım ve üst üste yaşadığım travmalar bu hastalığı çok ağır bir şekilde geçirmemi sağladı. Panik atak fiziksel bir hastalık değildir ve bu sebeple her depresyon sürecinde yaşayabileceğiniz bir hastalıktır. Panik atak, kısacası stres ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Stres, her türlü fiziksel hastalığa sebep olabilir fakat panik atak denilen bu saçmalık ile başa çıkmak kolay değildir.
Panik Atak Belirtileri, Sebepleri Nelerdir?
Panik Atak hastalığına yakalandığını düşünüyorsanız en başta söylemek gerekir ki birçok farklı belirti yaşıyor olabilirsiniz. Liste liste bende görülenleri ve sık yaşanan semptomları anlatacağım ama sizde çok daha farklı bir belirtiler olabilir. SFN2 olarak doktor tavsiyesi değil, sadece bilgi veriyoruz. Eğer herhangi bir hastalığı yaşadığınız düşünüyorsanız kesinlikle doktorunuza başvurun. Hangi bölüme yada doktora gideceğiniz hakkında bir fikriniz yoksa özel veya devlet hastanelerinden İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gidebilirsiniz. Burada genel bir test yapılmasının akabinde doktorunuz sizi yönlendirecektir. Panik Atak sebepleri arasında en sık görülen semptomlar ise genelde yüksek nabız, göğüs ağrıları, nefes alamayacakmış ve boğulacakmış gibi olma, nefes açlığı çekmedir. İlerleyen evlerde stresin gitmediği ve daha çok stres yapılan panik atak vakalarında ellerde ayaklarda üşüme, titreme, terleme, yüksek kan basıncı (yüksek tansiyon), kulakta ayakta veya vücudun herhangi bir yerinde damarınızın attığını hissetme, kulak çınlaması, kas ağrıları gibi şeyler görülebilir. Şimdi madde madde genel anlamda bir sıralama yapalım.
- Ani tuvalet ihtiyacı,
- Ateş basması,
- Baş dönmesi,
- Baygın hissetme,
- Boğulma hissi,
- Dehşet hissi ya da ölme korkusu,
- Genel Titreme,
- Göğüs ağrısı,
- Hızlı kalp atışı,
- Kulaklarda çınlama,
- Kuru ağız,
- Mide bulantısı,
- Nefes darlığı,
- Parmaklarda karıncalanma,
- Terleme,
- Üşüme,
- Uyuşma veya iğne batması hissi,
- Vücuttan kopuk hissetmek
Hangi bölüme gitmeniz gerekiyor? Tıkla öğren
Panik Atak: Tansiyon ve Nabız Yükseltebilir
Panik Atak, yani Anksiyete Bozukluğu dediğimiz pskilojik rahatsızlık fiziksel olarak birçok rahatsızlığa sebep olabilir. Panik atak hastalarının en büyük sorunu genelde her an ölecekmiş gibi olmaktır. Bu sebeple evlerinde tansiyon aleti, şeker aleti ve hatta oksimetre gibi birçok sağlık ekipmanı hazır olarak beklemektedir ve çok sık kontrol yapılmaktadır. Eğer sizde sık sık tansiyon ölçüyor iseniz kesinlikle tansiyon ölçmeyi bırakın. Eğer tansiyon probleminiz olduğunu düşünüyorsanız Kardiyoloji bölümüne gidin ve tansiyon ile ritim holter taktırın. Eko ve EKG gibi tetkikleri yapın ve sadece 4-5 saat içerisinde tansiyon yada herhangi bir kalp sorununuz var mı diye öğrenin. Eğer yok ise ve tansiyonunuz yüksek çıkıyorsa bunun sebebi çok büyük ihtimalle strestir. Tansiyon ve nabız yüksekliğiniz var ise ve doktor kontrolü olmadı iseniz kesinlikle bir uzmana başvurmalısınız. Kardiyolog, tansiyon yada kalp sorununuzun olmadığını söylüyorsa ona inanın ve tansiyon ölçmeyi bırakın.
Panik Atak ve Covid-19
Covid-19 döneminde panik atak vakaları hız kazandı ve dünya çapında milyonlarca insan bu hastalığa yakalandı. Covid-19’a yakalanma korkusu ile stres altında olan insanlar sosyal medya ve geleneksek medyaya ortaya çıkan haberler ile birlikte depresyona giriyorlar. Üstelik tüm dünyada başlatılan evde kalma kampanyaları ile hareketsiz kalan insanlar, işe gitmeyen yada arkadaşları ile buluşmayan insanlar ağır bir depresyon sürecine giriyor ve panik atak, anksiyete bozukluğu gibi psikoloji kaynaklı hastalıklar ortaya çıkabiliyor.
Panik Atak hastalığının, Covid-19 dönemindeki en büyük riski ise hastanelere gitmektir. Normal zamanda hastaneye gidebilir ve özellikle ‘acil’ kliniklerinde psikolojinizi biraz olsun rahatlatabiliyordunuz ama panik atak giriş evresinde bile hastaneye gidemeyen insanlar, kalp hastası yada virüs bulaştığını düşünerek çok daha fazla stres yapmaya başlarlar. Tek düşündükleri hastalık olan bireyler bu sebeple stres altında günler, haftalar, aylar ve hatta yıllar geçirerek oldukça zorlu bir döneme girerler. Bu dönemde kesinlikle bir uzmandan yardım almaları gerekir. Covid-19 döneminde sizde kalabalık olmayan saatlerde hastaneye gitmeli ve hastalığınızın gerçekten psikolojik olduğunu anlamak için gerekli testleri yaptırmalısınız. Birkaç saat içerisinde sonuçlanan Tomografi, MR, kan testlerinden sonra hastalığınızın psikolojik olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Panik Atak İlaçları
Şimdi oldukça önemli bir yere gere geldik. Panik Atak, Panik Bozukluk, Anksiyete Bozukluğu yada diğer isimleri ile bu hastalıktan kurtulmak için en çok düşünülen bölüm, panik atak ilaçları bölümüdür. Panik atak ilaçları genelde panik atak hastalarının kullanmak istemediği ilaçlardır çünkü herkesin sık sık yaptığı hatalardan birisi ilaçların yan etkilerini okumaktır. Panik atak ilaçları genelde anti-depresan ilaçlarıdır ve hepsinde aşağı yan etliler aynıdır. Bu sebeple panik atak hastaları asla ilaç kullanmak istemezler fakat şunu da söylemek gerekiyor! İlaç tedavisi ile panik ataktan 1 hafta-1 ay sonra kurtulabilirsiniz. Bir Psikiyatrist ile bu tedavi yöntemini uygulayabilirsiniz ve kısa zamanda bu hastalıktan kurtulabilirsiniz. Panik Atak hastalığını 3 evre ile tamamlayacak ve 3. evrenin en ağır evre olduğunu kabul edersek, ilk evrede ilaç tedavisi önerilmez. İkinci evrede sizin semptomlarınız ve uzman görüşü ilaç tedavisinin olup olmayacağını gösterir fakat son evrede iseniz kesinlikle ilaç tedavisi ile bu hastalığı atlatmanız gerekebilir.
Panik Atak tedavisinde en önemli rol sosyal olmaktan geçiyor. Sosyal olmaktan kastımız ise elbette kafanızı başka bir yere vermektir. Arkadaşlarınız ile sosyal mesafeyi koruyarak vakit geçirebilirsiniz. Kendinize yeni bir hedef koyabilir ve kafanızda sürekli hedefinize ulaşmak için planlar yapabilirsiniz. Panik atak tedavisinde yapılacak en somut adım, başka şeyleri düşünmek ve beyninizi sürekli hastalık düşünmekten farklı bir yerlere vermek olacaktır. Sosyal olmaktan çekinmeyin çünkü panik atak sebebiyle sürekli stres altında kalmak başka hastalıkları ortaya çıkarabilir. İşte bu sebeple sosyal olun ve dışarı çıkın. Yürüyün, spor yapın, müzik dinleyin, telefon görüşmesi yapın, kitap okuyun ve beyninizi başka yere verin.
Panik Atak Enfeksiyon Yapar mı?
Panik Atak ile ilgili son olarak kısa bir konuya değineceğiz. Covid-19 döneminde yapılacak hiçbir aktivite yok. Virüs yayılmasını engellemek için uzmanlar evde kalma çağrısı yapıyor ve haliyle panik atak hastaları dahil herkes oturuyor. Kilo sorunu olanlar başta olmak üzere sürekli olarak oturmak ve hareket etmemek idrar yolu enfeksiyonu gibi birçok hastalıkları ortaya çıkarabilir. Dolayısıyla, panik ataktan ziyade hareketsizlik enfeksiyon riskini artırabilir ve çeşitli hastalıkları ortaya çıkarabilir. İdrar yolu enfeksiyonuna yakalanmamak için hareket etmeli ve kilo vermelisiniz.
Yorum Yazın